E-Fogászat menüpontunk segít a fogászati kérdésekben on-line
e-Fogászat
Zuglói e-fogászat – a mosoly online érkezik:
az e-fogászat oldalán számos kérdésére választ talál, sőt, fel is teheti kérdéseit.
Mi érdekli Önt?
Az E-fogászat funkciókat a menüből is el tudja érni.
Főoldal » e-Fogászat » A fogorvos válaszol » Fogászat válasza: gyökérkezelt fog fáj (Berki Péter)

Fogászat válasza: gyökérkezelt fog fáj (Berki Péter)

Kérdés

Tisztelt ZKF!

3 hónapja gyökérkezelték a bal alsó 6-os fogamat. Kezelés után is érzékeny maradt, azon az oldalon nem tudtam keményet rágni, ráadásul 1 hónapra rá letört belőle egy picike darab.

Most elkezdett állandóan fájni. Olyan mintha az egész bal alsó fogsorom fájna, enni nagyon nehezen tudok. Megéri ezt a fogat megint gyökérkezeltetni? Az olyan hosszú, körülményes, drága beavatkozás és félek, hogy megint nem lenne tökéletes, csak 1-2 hónapig tartana. Egyáltalán miért fáj egy (idegölt) gyökérkezelt fog?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Válasz

Az Ön által említett bal alsó hatos fogat mindenképpen meg kéne próbálni újra gyökérkezelni! Ennek oka, hogy fogívben a rágóerő legnagyobb része erre és az előtte levő második kisőrlőre esik. Ha eltávolítattja ezt a fogat, akkor mindenképpen pótoltatni kell vagy híddal, vagy implantátummal!

A gyökérkezelés sikertelenségének oka lehet, hogy nem az átlagos számú  (három) gyökércsatorna található a gyökerekben, hanem több (általában négy), vagy nem sikerült teljesen a gyökércsúcsig letömni a csatornákat, vagy a gyökértömő anyag nem teljesen tölti ki a csatornát, vagy a gyökértömést a szájüreg felől lefedő úgynevezett fedőtömés nem zár tökéletesen, így további baktériumok juthatnak be a gyökércsatornába, felülfertőzve a meglévő gyulladást.

Amennyiben sikeres az új gyökérkezelés- azaz panaszmentessé válik a fog-, akkor azért, hogy ne tőrjön el vagy koronával, vagy inlay-el- onlay-el kell ellátni!

Üdvözlettel,
Dr. Sass Tamás