E-Fogászat menüpontunk segít a fogászati kérdésekben on-line
e-Fogászat
Zuglói e-fogászat – a mosoly online érkezik:
az e-fogászat oldalán számos kérdésére választ talál, sőt, fel is teheti kérdéseit.
Mi érdekli Önt?
Az E-fogászat funkciókat a menüből is el tudja érni.
Főoldal » e-Fogászat » A fogorvos válaszol » Fogászat válasza: gyökérkezelt fog (Tibor)

Fogászat válasza: gyökérkezelt fog (Tibor)

Kérdés

Kedves Doktor Úr/ Doktor Nő!

Van egy gyökérkezelt fogam, amit 3 hónappal ezelőtt láttak el. (bal 6-os felső, amiben egy nagy régi amalgántömés volt.) Azt mondták még időben mentem. Hidegre nem reagált, de nem gyulladt be az ínyem és még élt mélyen a fog ideg.
Gyökérkezelték és kaptam próbatömést. Szerencsére a kezelés ideje alatt sem gyulladt be. két ülésben hajtották végre a kezelést.
Vártam kb 6 hete utána (közben meg is fáztam) és csak utána tettek be onlayt.
Menet közben éreztem, hogy néha érzékeny a fog: harapásra egyáltalán nem, még kókuszdió belsejét is tudtam vele enni baj nélkül. Bár szerencsém van hogy nem tört el vagy reped meg a fog. De közben mindvégig és még a mai napig is, amikor oldalt megkopogtatom akár belül akár kívül tompán fáj, mintha üreges lenne...nem is tudom leírni ezt az érzést, mert nem mondanám olyan fájdalomnak, csak érzem...
De ezt nem minden ilyen kopogtatáskor érzem. Néha akkor is, amikor az újammal oldalt megdörzsölöm. Ez utána el is múlik. Enni bármit tudok vele, de persze vigyázok. Az onlay stabilnak tűnik (kicsikét felér az ínyig). A fog nem mozog, nem vérzik, nincs bedagadva és az ínyem is szép kellems rózsaszínű, mint bárhol máshol.

A kérdésem az, hogy ez mitől lehet? Megröngeneztettem és egy másik orvossal megvizsgáltattam és nem talált kivetni valót.

Vajon ez azért van ez a fura érzés, mert nagy volt benne a hiányzó fogrész és majdnem 2 hónapig csak ideiglenes tömés volt benne és még meg kell szoknia ezt a végleges alakot? Azt mondta két fogorvos is, hogy a fog molekulái vándorolnak..és meg kell szokniuk az új felépítményt.... ez igaz? Talán csak ez lehet a gond?

Várom válaszát!

Kellemes Ünnepeket!

Válasz

Jelenleg már nem a foga érékeny, hanem az azt tartó szövetek. Miután ilyen kezelésen esett át a fogat támasztó szöveteknek meg kell nyugodniuk, ez időt vesz igénybe. Javaslom, ne tesztelje, hogy oldlirányú nyomásra - amely amúgy nem természetes erőhatás a fogra - hogy reagál, így tudnak pihenni a szövetek. Ha később sem múlik az érzékenység, kérem, keresse fel rendelőnket személyes konzultáció céljából.

Üdvözlettel,
Dr. Sárvári Zoltán